Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΛΙΒΥΗ

ΤΡΙΑ ελληνικά χωριά κατορθώνουν, χρόνια τώρα, και επιβιώνουν στη Μέση Ανατολή και την Λιβύη διατηρώντας την ελληνική γλώσσα τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις πολλών δεκαετιών. Πρόκειται για το Χαμιντιέ της Συρίας, το Ελμίνα κοντά στην Τρίπολη του Λιβάνου και το Σούσα της Λιβύης.

Οπως τονίζει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρίας "Μακεδνός" κ. Δημήτρης Αλεξάνδρου, που πρόκειται να επισκεφτεί το Χαμιντιέ, στις αρχές Ιουλίου, μαζί με πολυμελή αποστολή, οι 4.500 κάτοικοι του χωριού είναι κρητικής καταγωγής των οποίων τους προγόνους εγκατέστησε εκεί ο σουλτάνος Αμπντουλχαμίντ ο Β το 1893.

"Οι κάτοικοι του Χαμιντιέ μπορεί να μην γνωρίζουν ελληνική γραφή και ανάγνωση αλλά γι' αυτούς η πρώτη γλώσσα είναι η ελληνική. Διατηρούν τα ήθη, τα έθιμα και τα τραγούδια του 1890 και πιο παλιά ακόμη. Είναι φτωχοί, φιλησυχοι, φιλόξενοι και ζουν αδελφωμένοι με τους Αραβες. Γι' αυτό και χαίρουν εκτίμησης" επισημαίνει ο κ. Αλεξάνδρου.

Ο πρόεδρος του "Μακεδνού" που δεν παύει να αναζητά Ελληνες σε κάθε γωνιά της γης, αναφέρει ότι υπάρχει και άλλο χωριό στη Συρία σε διαφορετική περιοχή από το Χαμιντιέ, όπου το ένα τρίο των κατοίκων είναι Ελληνες.

Οσον αφορά τα χωριά Ελμίνα του Λιβάνου και Σούσα της Λιβύης, ο κ. Αλεξάνδρου έχει έγκυρες πληροφορίες ότι είναι ελληνικά από άτομα που τα επισκέφτηκαν. Ο ίδιος δεν τα έχει γνωρίσει από κοντά μέχρι στιγμής ώστε να αποκτήσει προσωπική εμπειρία και πρωτογενείς πληροφορίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αλεξάνδρου έχει επισκετεί μεχρι σήμερα τα Ιμαλάια, όπου γνώρισε από κοντά του Καλάς-Πτανς, απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τους Ελληνες της Βιέννης, της Κάτω Ιταλίας στα χωριά Γκαλιτσιανό και Ρέτζιο της Καλαβρίας, της Ρουμανίας και της Κορσικής.

Το φετινό πρόγραμμα του "Μακεδνού" περιλαμβάνει ένα ταξίδι στη Ρουμανία για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, στο χώρο όπου ξεκίνησε ο ξεσηκωμός του Γένους το 1821, με τη συμμετοχή των Ρουμανικών αρχών. Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στη Ρουμανία θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στο Πλοέστι όπου θα στηθεί και αναμνηστική στήλη του "Μακεδνού" αφιερωμένη στον ελληνισμό της περιοχής.

Τα επόμενα ταξίδια θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Ιουλίου στο Χαμιντιέ της Συρίας και στα τέλη Αυγούστου στην Ιμβρο και την Τένδο όπου οι εναπομείναντες 300 Ελληνες κατορθώνουν και επιβιώνουν κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου